Nový Čas: Už štyri generácie Abazovičovcov varia v Šamoríne skvelú zmrzlinu

Cestujú za ňou stovky kilometrov! Legendárnu zmrzlinu v Šamoríne robia podľa pôvodného receptu už 70 rokov štyri generácie rodiny Abazovičovcov z Macedónska.

Prísne tajná receptúra rodinnej firmy spočíva v čerstvých surovinách, znásobených rokmi skúseností. Napriek tomu, že reklamu na ňu nikde nenájdete, každý deň na ňu čakajú v radoch desiatky ľudí.

Celý príbeh sa začal, keď Jusufov pradedo odišiel ako 16-ročný z rodného Macedónska do bývalého Československa hľadať prácu. Vyučil sa za zmrzlinára a začal ju predávať na ulici v Šamoríne. Prvých zákazníkov privítali v roku 1947 a medzi ľuďmi sa rozkríklo, že môžu ochutnať neobyčajne dobrú zmrzlinu. „Je to tajná rodinná receptúra, ktorá sa za 70 rokov nezmenila, používame iba čerstvé suroviny, zmrzlinu varíme každý deň v zadnej časti prevádzky, ktorá je prísne strážená a okrem rodiny sa tam nikto nedostane,“ prezrádza tajomstvo unikátnej chuti zmrzlinár Jusuf.

Na výrobe a predaji pochúťky spolupracujú všetci členovia rodiny. „Ja zmrzlinu väčšinou varím, bratranec Džamil ju chladí a ochucuje a nakoniec ju aj s otcom ochutnávame. Ak nemá 100-percentnú chuť, nedovolíme si ju predávať,“ dodal Jusuf. Do Šamorína pre jej skvelú chuť dokonca zavítajú aj cudzinci. „Zastavujú tu české autobusy s turistami, chodia sem zákazníci z Rakúska, jeden pán z Maďarska príde každé dva týždne a zje 25 kopčekov na posedenie,“ smeje sa sa zmrzlinár.

Viac si môžete prečítať v článku Už štyri generácie Abazovičovcov varia v Šamoríne skvelú zmrzlinu: Lízať k nám chodia aj húfy cudzincov

abazovic

Starý otec Jakub (71) s vnukom Džamilom (31, vľavo) a pravnukom Jusufom (24) pri pulte so zmrzlinou.

Diskusia