Pozsonyban ingyenesen, Dunaszerdahelyen továbbra is fizetünk?

Pozsonyban ingyenesen, Dunaszerdahelyen továbbra is fizetünk?

Ez a szöveg a Šamorínčan.sk blogja, de nem része a szerkesztői tartalomnak.

Felemás érzéssel olvastam azt a tudósítást, amely Tomáš Drucker egészségügyi miniszter és a kórház előtti parkolók részbeni ingyenessé tételéért küzdő civil szervezet (Fel a sorompókkal, fizetség nélkül – Hore rampy bez platenia) között zajlott.

Méghozzá eredményesen, ugyanis a tárcavezető megigérte: két héten belül olyan tervezetet dolgoz ki, amely lehetővé teszi, hogy az ellátásra, kivizsgálásra érkező járóbetegek és kísérőik ingyenesen parkolhassanak. Ami úgy történne, hogy az illetékes orvos, akinél a beteg járt pecséttel igazolná ezt a tényt, ezután pedig a páciensnek nem kellene fizetnie a parkolásért. A műszaki kiviteletésen a miniszter utasítására már dolgoznak a szakemberek.

Örömömbe üröm is vegyült. Ugyanis a tárcavető közölte azt is,hogy az ő jogköre csak az állami kórházakra terjed ki, azoknak megszabhatja, hogy a betegek ezentúl ne fizessenek a parkolásért. A magán kézben levő egészségügyi intézményekkel, illetve a fizetős parkolást üzemeltető társaságokkal legfeljebb csak tárgyalhat, de nem utasíthatja őket a szerződés felbontására. Igy aztán egykönnyen előfordulhat, hogy a pozsony-ligetfalui, vagy más állami kórház parkolója a Csallóközből érkező beutaltak számára is ingyenes lesz, Dunaszerdahelyen viszont továbbra fizetni kell a betegnek. Nyugdíjához, vagy nem túl nagy béréhez képest nem is keveset, hiszen nem ritkán öt-hat órát is a várótermekben és a kivizsgálásokon tölt. És olykor bizony rövid időn belül többször kell járnia ellenőrzésekre, felülvizsgálatokra.

A dunaszerdahelyi járási kórházat korábban megyei részvénytársaság üzemeltette, amelynek  Igazgatótanácsa 2014-ben  suttyomban koncessziós szerződést kötött egy magáncéggel. Az alku szerint ez a társaság állítólag legalább 15 évig jogosult a parkolódíjak beszedésére. Érdemes felidézni, hogy kik kötötték meg ezt a –  főleg a betegeket sújtó – egyezséget. Ki tudja, milyen érdekből és milyen feltételekbe egyeztek bele, amelyek miatt alighnaem most nem lesz egyszerű nagy összegű kártérítés nélkül legalább módosítani a szerződést.

Mégsem nyugodhatunk bele abba, hogy gátlástalan magán társaságok és kiszolgálóik még a betegekből is hasznot húzzanak! Ezért kell támogatnunk a fentebb említett pozsonyi civil szervezet és az igazsgászerető polgárok követelését!

 

Unknown

Diskusia