piatok, 19. apr. 2024

Vďaka šermu do sveta

13.7.2020, 14:00
Tatiana Gáborová

Šamorín je plný zaujímavých a inšpirujúcich ľudí. V duchu nášho hesla „Baví nás tu žiť“ sme sa rozhodli týchto ľudí osloviť a priniesť  Vám rozhovory s nimi na našich stránkach. Budeme radi, ak vás ich príbehy zabavia, prípadne v niečom inšpirujú. Všetky rozhovory nájdete na hornej lište našej stránky, kde je vytvorená rubrika ROZHOVORY a môžete sa k nim hocikedy vrátiť.

Zoltán Sarmány je šamorínsky osemnásťročný šermiar. Tomuto športu sa venuje poctivo od malička, čo je vidieť aj na jeho výsledkoch. Nielen v slovenských, ale aj v európskych a svetových rebríčkoch. Rozprávali sme sa o jeho športovej ceste, o tom ako zvláda školu a aj o tom, kde všade sa bol vďaka šermu už pozrieť a ako fungujú svetové turnaje.

Ako si sa dostal k šermu ?

Ako každý malý chalan som začínal s futbalom. Mal som vtedy asi 5 rokov a ŠTK a FK boli ešte jeden klub. Keď som tam hral asi pol roka, tak sa rozpadli. Môj tatko, ktorý mal skúsenosti so šermom, mi povedal nech skúsim toto. Takže som sa k šermu dostal asi v šiestich rokoch a už som pri ňom ostal.

Súťažne šermuješ už od začiatku ?

V šerme to funguje tak, že prvú sezónu sa vždy len pripravuješ a až potom sa súťaží, takže som začal v siedmich rokoch.

A celý čas si v šamorínskom klube.

Zo začiatku áno, lebo nás bolo veľa. Teraz som u nás najstarší a tým pádom, že samotná Slovenská šermiarska liga nie je na úplne najvyššej úrovni, už cestujem aj za hranice. Napríklad v Amerike, kde sú obrovské kluby, keďže na medzinárodný turnaj môže ísť maximálne dvadsať šermiarov z jednej krajiny, tak keď z nich urobia výber, bude v prvej tridsaťdvojke aspoň pätnásť. Čiže svetová špička vlastne trénuje spolu. Na Slovensku takéto kapacity nemáme, preto posledné dva roky chodím raz do týždňa do Maďarska na ich reprezentačný tréning, aby som mal s kým šermovať.

V šamorínskom klube si objektívne najlepší šermiar ?

V mojej kategórii som jediný, takže isto áno (smiech).

A tvoja kategória je 18+ alebo ako to funguje ?

Tam sa to posúva po troch rokoch, ja som tento rok vstúpil do kategórie 18-21 rokov.

Na akom najväčšom turnaji si zatiaľ bol ? A kam najďalej si cestoval za šermom ?

Tak asi majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy sú najväčšie súťaže. Tento rok sme boli na MEU v Poreči. V apríli sme mali ísť na majstrovstvá sveta do Ameriky do Salt Lake City, ale kvôli korone ich zrušili. Pravdepodobne sa ale uskutočnia v novembri alebo decembri.

Najzaujímavejšie miesta, kde sme zatiaľ boli, sú pravdepodobne v Rusku. Ono, celkovo sme navštívili väčšinu veľkých európskych miest, nedávno napríklad Kodaň. Dokonca si ich väčšinou stíhame aj pozrieť, takže to je super.

Pravdepodobne sa o rok chystáme na univerziádu (poznámka redakcie: univerziáda je medzinárodné vysokoškolské športové podujatie) do Číny, tam sa veľmi teším.

Máš nejaký turnaj, kde považuješ svoje umiestnenie za veľmi dobré ?

Jeden z turnajov, kde sa mi darilo, bol tento rok v talianskom  Udine. V mojej kategórii som skončil devätnásty zo stoosemdesiatich šermiarov z celého sveta.

Zaujímavý turnaj bol aj v Kodani, ale to už boli seniori. Teda kategória 21+, to už je skutočná svetová špička. Tam je A aj B kategória, A je teda tá úplne najlepšia. Ja som súťažil v B-čku, v ktorom sa mi tiež podarilo dosiahnuť slušný výsledok.

Ako vyzerá taký klasický turnaj, koľko má dní, ako dlho pred začiatkom tam musíte byť, máš čas sa porozprávať s ľuďmi z iných krajín ?

Reprezentanti krajín s väčším rozpočtom na šport, ako sú napríklad Amerika alebo Rusko, chodia na turnaje minimálne o dva dni skôr. Ono to robí veľmi veľa, lebo človek má deň navyše na to, aby si prezrel halu a aklimatizoval sa. My chodíme maximálne o deň skôr. Vždy najprv odovzdávame výzbroj, ktorú nám celú skontrolujú - či je všetko v poriadku a podľa pravidiel. A na druhý deň sa šermuje.

Zvykne sa začínať o ôsmej ráno, musíme prísť ale o také dve hodiny skôr, aby sme sa stihli prezliecť a rozcvičiť.

Najprv sa robí kvalifikácia, kde nás rozdelia do skupín po sedem a šermuje sa na 5 zásahov. Na základe toho sa následne robí pavúk, ako na tenise a šermuje sa na 15 zásahov. Po prípadnej prehre súťažiaci vypadáva.

Koľko takýchto zápasov je za celý turnaj ?

Turnaj je rozdelený na kolá. V jednom je minimálne 6 zápasov a na konci takéhoto kola posledných 20% súťažiacich ide domov. Ostatní postupujúci pokračujú a majú 1 až 8 zápasov podľa toho, ako sa komu darí.

Čiže od rána od až do večera ideš viac menej nonstop. Jeden zápas sa šermuje 3x3 minúty v čistom čase, celý ale trvá v podstate bez prestávky takých 30 až 40 minút. Potom je vždy 10 až 15 minút prestávka, ktorá sa pri postupovaní do ďalších súbojov skracuje.

Koľko dní zvyknú mať turnaje ?

Vo všetkých kategóriách, okrem A kategórie, majú turnaje jeden deň. Tá funguje tak, že kvalifikácia je jeden deň a zvyšok zápasov druhý.

Náš turnaj má teda vždy len jeden deň, poprípade sa ďalšie šermujú družstvá.

Kto vám tieto turnaje financuje ?

Keď človek začína, od cca siedmich do pätnástich rokov, všetko financujú rodičia. Potom, keď sa prestupuje z  lokálnej ligy do svetovej, tak sa športovec stáva reprezentantom štátu a dostáva finančnú podpora na základe toho, ako sa umiestni na turnaji. Napríklad, ak patríš medzi najlepších šesťdesiatich štyroch, tak máš zaplatenú cestu, ak medzi tridsiatich dvoch, tak aj ubytovanie atď.

Máte nejaké zaujímavé skúsenosti z turnajov  ?

Neviem, či vôbec máme turnaj, kde by sme neboli na pokraji puknutia od smiechu. Vždy sa niečo udeje. Už sa párkrát stalo, že niekto mal časť výstroja nefunkčnú a večer pred turnajom to bolo treba rýchlo vyriešiť. Alebo keď s nami nemôže ísť na turnaj tréner, tak ideme s niektorým rodičom. Vtedy zvykneme meškať a voláme kamarátom, ktorí tam už sú, aby nás zaregistrovali. Spätne to sú zvyčajne veľmi úsmevné príhody.

Svetová zdravotnícka organizácia v marci vyhlásila svetovú pandémiu, ktorá stále pokračuje. Ako vplýva na šermiarsku ligu ? Celá sa zastavila ?

Všetky turnaje sú momentálne stopnuté. My sme tu na Slovensku, keďže opatrenia boli veľmi prísne, v marci skončili s tréningmi a začali asi pred mesiacom, ale to tiež len vonku. Ale napríklad v Maďarsku trénovali  bez prestávky aj dvakrát do dňa, takže to budem musieť dobiehať.

V septembri normálne začína svetový pohár, ktorý funguje tak, že každé dva týždne je turnaj. Toto sa teraz veľmi rieši, lebo sa nevie, či sa bude môcť začať aspoň v nižších kategóriách, ale tá moja sa určite už v septembri nespustí.

Ako si trénoval počas posledných štyroch mesiacoch, keď boli obmedzenia na najprísnejšie ?

Doma som robil maximum, teda všetko, čo som z domáceho tréningu vedel vyťažiť. Hlavne som zlepšoval kondičku, lebo veľa iného sa robiť nedalo.

Vidíš svoju budúcnosť v športe alebo so šermom skôr počítaš ako s  hobby ?

Určite to nechcem robiť na úrovni hobby, lebo by ma to nebavilo. Budem sa snažiť udržiavať môj výkon na úrovni, na ktorej som teraz a vyššej. Ale čím som starší, tým je ťažšie a ťažšie konkurovať svetovej špičke. Ale určite sa budem snažiť čo najviac, kým to pôjde.

Tak teda veľa šťastia, ešte poďme k škole. Ty nemáš individuálny plán.  Ako počas normálneho školského režimu zvládaš školu ?

Moji rodičia sú v tomto na opačných stranách. Mamka na učenie celkom tlačí, lebo vraví, že šermovať aj tak budem môcť maximálne do tridsiatky.  Naopak otec, ktorý je zároveň mojim trénerom, má na vrchu šerm a dúfa, že nejako popri tom zvládam aj školu. A ja sa to snažím nejako zvládať všetko naraz.

V škole mám niektoré super učiteľky, ktoré to rešpektujú. Uvedomujú si, že som športovec a tak vedia, že deň po turnaji nebudem dokonale pripravený do školy. Potom sú tam aj také, ktoré to neakceptujú a berú to tak, že šport by mal byť len hobby. Ak by som mal individuálny štúdijný plán, určite by to bolo menej vyčerpávajúce, ale zatiaľ to zvládam celkom fajn. Viem si predstaviť, že ak by tá náročnosť predmetov v škole bola vyššia, už by to bol problém. Uvidím, ako to pôjde počas výšky.

Ďakujeme Zolimu za rozhovor a držíme mu palce v pokračujúcej športovej kariére.

 

Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Vďaka šermu do sveta
Copyright © 2024 Šamorínčan